15/3/08

Στον Παιδοψυχολόγο ... ρε ρεμάλι

Η νέα μόδα στο Ελληνικό σχολείο «ακούει» στο όνομα παιδοψυχολόγος και μαθησιακά προβλήματα.

Είσαι μαθητής τεμπελόσκυλο του κερατά και την μισή μέρα βλέπεις ξάπλα Prison Break και Lost και την άλλη μισή παίζεις WoW, CSS και χαζεύεις στο hi5, έχεις μαθησιακά προβλήματα και θα σε στείλουμε στον παιδοψυχολόγο. Πάει λοιπόν το ρεμάλι στον παιδοψυχολόγο, τον ψιλοδουλεύει, ο παιδοψυχολόγος δουλεύει τους γονείς, οι γονείς δουλεύουν το σχολείο και το σύστημα δουλεύει μια χαρά γιατί άλλοι επιτέλεσαν το καθήκον τους, άλλοι τα κονόμησαν και ο μαθητής βολεύτηκε γιατί έγινε τεμπέλης νόμιμος με χαρτί από το γιατρό.

Να σοβαρευτούμε λίγο και να σκεφτούμε ότι δεν μπορεί οι μισοί μαθητές ενός σχολείου να χρήζουν παιδοψυχολόγου, σε σπάνιες και ειδικές περιπτώσεις ναι, αλλά όχι για όλους,. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι και το σχολείο, απλά πράγματα είναι.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Το επίπεδο διαβίωσης της Ελληνικής κοινωνίας ανέβηκε και η άνοδος αυτή έφερε μαζί της και τις ασθένειες του Δυτικού τρόπου ζωής, τα ψυχολογικά προβλήματα, την υπερπροστασία των παιδιών μας, τον φόβο των ασθενειών, τον φόβο της τρομοκρατίας, την ξενοφοβία κ.α. Χάσαμε τον αυθορμητισμό μας, χάσαμε την ανεμελιά μας, χάσαμε την τεμπελιά μας σαν λαός, δεν απολαμβάνουμε αυτόν τον υπέροχο καιρό που έχουμε στην χώρα μας πια, ανησυχούμε για οτιδήποτε και προσπαθούμε να ανεβάσουμε κάποιους περίεργους οικονομικούς δείκτες, με λίγα λόγια γίναμε «Σουηδοί».

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια είναι και ο παιδοψυχολόγος, που λύνει στο παιδί όλα αυτά τα προβλήματα. Είναι το παιδί τεμπέλης, άτακτος στο σχολείο, χώρισε η μαμά και ο μπαμπάς και συζεί ο μπαμπάς με την θεία της μαμάς και η μαμά με την αδελφή του μπαμπά για όλα έχει λύση ο τύπος αυτός. Όταν ήμουν μαθητής παιδοψυχολόγος ήταν η σφαλιάρα και μαθησιακό πρόβλημα η κλοτσιά, δεν λέω να δέρνετε τα παιδιά σας, αλλά λίγη αυστηρότητα στο σπίτι, αλλά και στο σχολείο θα έλυνε το 90% αυτών των προβλημάτων και απελευθερώστε λίγο τα παιδιά σας δεν χρειάζονται τόση υπερπροστασία, αφήστε τα και λίγο στο «δρόμο» (πάντα με το μαστίγιο και το καρότο) να δουν μόνα τους την πραγματική ζωή.

Αναρωτηθείτε γιατί τα παιδιά των μεταναστών στο σχολείο δεν έχουν ποτέ τέτοιου είδους προβλήματα, αυτά έχουν άλλου τύπου προβλήματα σοβαρότερα από αυτά που έχουν τα δικά μας μαμμόθρεφτα, αν θα βρουν να φάνε, αν οι γονείς τους θα έχουν δουλειά για να μπορούν να έχουν τα απαραίτητα. Μεγαλώνουν στο δρόμο, παίζουν κρυφτό, μπάλα και κάνουν ποδήλατο στην πλατεία, όπως μεγαλώσαμε εμείς και αντικρίζουν κατάματα τη σκληρότητα της ζωής εκεί «έξω» κάτι που εμείς στερούμε από τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: