19/2/08

ΑΜΥΝΑ ΖΩΝΗΣ στην ποιότητα η Ελληνική Τηλεόραση

Ελληνικά σήριαλ στην τηλεόραση συνήθως δεν βλέπω για δύο λόγους ο πρώτος είναι ότι τα περισσότερα είναι φτιαγμένα στο ποδάρι, χωρίς σενάριο, χωρίς σκηνοθεσία και χωρίς ηθοποιούς και ο δεύτερος ότι οι κατασκευαστές τους νομίζουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των τηλεθεατών είναι ηλίθιοι (άραγε είναι;) και από αυτούς θέλουν να αποσπάσουν υψηλό μερίδιο τηλεθέασης για να εξασφαλίσουν μερικά επεισόδια ακόμη ή και μια ακόμη σεζόν.

Κατά καιρούς πολλοί προσπάθησαν να μεταφέρουν βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας στην τηλεόραση παλιότερα αρκετά επιτυχημένα τώρα τελευταία μαύρο χάλι.

Έλα όμως που υπάρχουν και εξαιρέσεις. Η ΕΤ1 προβάλλει κάθε Παρασκευή βράδυ το εξαιρετικό απ’ όλες τις απόψεις σήριαλ «ΑΜΥΝΑ ΖΩΝΗΣ». Το σήριαλ βέβαια πέρασε από χίλια μύρια κύματα μέχρι να βρεί το δρόμο του, μάλλον λόγω της ποιότητας του! Ξεκίνησε στη ΝΕΤ τον Οκτώβρη κάθε Πέμπτη, το φάγανε τα ποδόσφαιρα του ΟΥΕΦΑ και έκανε μόνο 3 επεισόδια μέχρι το Γενάρη και από τότε μετακόμισε στην ΕΤ1 αρχίζοντας πάλι από την αρχή .

Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη. Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι ίσως ο καλύτερος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων στην Ελλάδα, έχει γράψει τέσσερα βιβλία με ήρωα τον αστυνόμο Χαρίτο και μαζί με τον Ιταλό Αντρέα Καμιλλιέρι με ήρωα τον αστυνόμο Μονταλμπάνο και τον Ισπανό Μονταλμπάν με ήρωα τον ιδιωτικό αστυνομικό Πέπε Καρβάλιο αποτελούν ότι καλύτερο έχει να δείξει η αστυνομική λογοτεχνία της Μεσογείου, η οποία είναι τελείως διαφορετική από την Αγγλοσαξονική.

Στο σήριαλ πρωταγωνιστεί ο Μηνάς Χατζησάββας ο οποίος έχει αποτυπώσει με εκπληκτικό τρόπο τον αστυνόμο Χαρίτο τον μόνιμα καταπιεσμένο από την σύζυγο (Σοφία Σεϊρλή) με τα φοβερά γεμιστά. Εξαιρετικές όπως πάντα οι παρουσίες των Γιώτα Φέστα και Αντώνη Καφετζόπουλου, να μην ξεχάσω ... προσέξτε τον τύπο που κάνει τον βοηθό του Χαρίτου, τον Δερμιτζάκη απόλαυση!

Όαση μέσα στη σαβούρα της Ελληνικής τηλεόρασης, να το «τιμάτε» κάθε Παρασκευή, του αξίζει και όχι μόνο αγοράστε τα βιβλία των Μάρκαρη, Καμιλλίερι, Μονταλμπάν και διαβάστε τα, εγώ το προτιμώ.

1 σχόλιο:

roukal είπε...

Εγώ πλέον, όταν διαβάζω Μάρκαρη, σκέφτομαι αμέσως το Χατζησάββα. Η απόλυτη ταύτιση. Σπουδαίος ο συγγραφέας, σπουδαίος και ο ηθοποιός.